b

b

-

-

söndag 28 mars 2021

fyra års tider i dimma och längtan

 

 


 

I början blev det oro, ovisshet och en del skräck... 

Sen blev det mycket högljutt överallt! Nästan panik. 

Nyheter bland konspirationsteorier, gnäll, krav, förskräcklig statistik och trötthet...

Media vilsna i rapporteringar, sjukvården på knä överrumplat av massor människor i behov av hjälp. Corona dimmor täckte över vardagen och länge kändes det hopplöst.

Idag ger vaccinet ljusglimtar, men det kom nya konspirationsteorier, gnäll, krav och förskräckliga nyheter.

Svårt att hitta ro och hopp. Svårt att vara.

Covid-19 krupit närmare. Vänner och bekanta meddelar om sjukdomen. En del skipper det svåra och kommer undan med lindriga symtom, andra lider hårt, behöver hjälp med respirator... Vaccinering havererar...

Det kommer nya dimmor...

Skönt att våren är på g och krokusarnas glada färger drar tankarna åt lite ljusare håll. Trädgårdsarbete fyller dagarna och det händer att jag glömmer verkligheten. Även om vädergudarna inte är så generösa och blandar kalla vindar med fuktig dis så fingrarna stelnar och Raynouds sjukdomen gör sig påmind. 

Lite oftare tar jag en promenad till havet eller närliggande naturreservat. Ute i naturen finns möjligheten att bli smittad knappt alls, men det är betydlig fler som promenerar, joggar, cyklar och rastar sina hundar. Jag saknar inte folk särskilt mycket, men det är trevlig att stöta på någon under fototur och växla några ord på avstånd. För det mesta. 

Ibland har man bara otur att passera en hundägare med ouppfostrad och lös hund, trots att det är skyltat vid ingången och på flera stolpar vid promenadslingor. Jag konstaterar att hundägarna kan inte läsa, ser inte och är också döva. Jag är trött på att be om ursäkt att jag är rädd för hundar, be människor att koppla sina djur. Jag är trött på att ständig känna att jag måste ta något annan väg för att just på den slingan finns lösa hundar... Inte ont om hundar, jag gillar djur och en del är verkligen vackra, men tyvärr många är ouppfostrade och tillhör "handikappade" människor... 

Plötsligt förstår jag varför det finns konspirationsteorier, gnäll och förskräckliga nyheter... många kan inte läsa och ta in information om avstånd, smittspridning och rekommendationer... De kan inte förstå skillnaden mellan rekommendation och restriktion, de förstår inte att det finns andra människor som också har samma rättigheter....

 

 


 

***

Jag skrev det ovan för en vecka sen, men ville inte publicera för att jag var upprörd och trött. Läser om och tänker att det är faktiskt förbjudet att springa i naturreservatet med lösa hundar...

***

Våren är verkligen i full fart!

I morse vaknade jag till fågelkonsert och i trädgården lyser första blommorna i regnbågens färger. Blåsippor tittar upp i skogen och knoppar brister! Härligt. Solen snålar lite, men vi fick första underbara vårregn. 

Dessutom är ljuset magiskt just nu. Jag snabbar på med bloggen och sticker ut... ut... ut... till trädgården och få lite svart under naglarna ;-)

 

 3 kommentarer:

 1. Nie wiem, który piękniejszy, ale bazia we mgle ujęła mnie bardzo.

  SvaraRadera
 2. Så fine bilder og så fint fortalt av deg!Jeg føler faktisk det samme.Selv om jeg er vaksinert kjenner jeg på det at det er en angst som ikke slipper taket.Det følest galt å ta vaksinen og det følest galt å ikke ta den.Hva skal vi mennesker tenke og tro,gjøre?
  For min del er saken gjort,men jeg blir aldri den samme følest det,selv om jeg ikke kan bli syk av pesten.Min angst har satt seg i mine skuldre og nakke så jeg nå må lære meg avspennings ritualer for å ikke gå med skuldrene anspent.
  Det er fint å høre dine betraktinger om mennesker som ikke holder avstand.Du har rett.De vet kansje ikke bedre,selv om de burde vite nå .Jeg liker ikke hunder som går løse.Man vet jo aldri,det er jo ett dyr uansett og kan angripe .

  Jeg håper du får en positiv vår.
  Det er kjekt å være ute nå og pusle i sin hage.
  Se det vake nye lyset igjen.
  Vi er heldige!
  Alt godt til deg!

  Anita

  SvaraRadera
 3. FANTASTISKA bilder på våren! Och som jag njuter när jag scrollar ner <3 Våren är verkligen på gång :)

  Och SOM jag håller med dig... VAD är det för fel på hundägare??? Nu menar jag absolut inte alla men en hel del. Och både maken och jag som absolut tycker om djur men absolut INTE gillar när okopplade hundar kommer fram, hoppar, luktar en i skrevet och ägaren bara står där bredvid och säger... - Den är så snäll, den är inte farlig, den vill bara leka, den vill bara hälsa... Grrr.... Exakt VAD är det dom inte förstår??? Jag förstår precis dina ord och din känsla. Nyligen var vi på besök i ett naturreservat där ett äldre par, varav den ena knappt gående och med kryckor har 3 okopplade stora hundar springande löst, I ETT naturreservat! Strax efter kommer det en tredje äldre man med ytterligare 2 lösa hundar!! Har dom inte läst skyltarna eller kan dom inte läsa?? Jag blev så oerhört förbannad så jag var tvungen att ta en stor omväg in i skogen för annars hade jag sagt något jag skulle ångrat efteråt (eller inte). Hundar måste vara kopplade i naturreservat, året om och var är respekten mot oss andra? Jag blir också så oerhört trött. Hoppas pandemin snart är över så man slipper trängas i den annars så sköna och ensamma naturen :)
  Ha det gott och stor kram!

  SvaraRadera